Furøya har mange ulike treslag. Dette skyldes i stor grad at eieren på 1960-tallet, Viggo Kristoffersen, hadde stor interesse av fremmede treslag, og plantet over 25 ulike arter på deler av den dyrkede marka.

Furoya_treslag_kastanje

Seilskutetiden brakte mange fremmede planteslag til Sørlandet, og Furøya var ikke noe unntak. Når skip kom for å laste tømmer kom de ofte uten last, og for at skipene skulle være stabile under overfarten, måtte de ha lasterommene fylt med jord. Dette ble kalt ballast, og jorda ble kalt ballastjord. Før lasting av tømmer ble ballastjorda losset og med jorda fulgte det med plantefrø fra mange ulike arter. Noen slo rot og trivdes på sin nye vokseplass. De fleste ballastplantene er unnselige planter. Det vokser mange ballastplanter på Furøya. Men de er ikke så lett å få øye på hvis du ikke vet hva du skal se etter. Murtorskemunn, Tvedestrands offisielle kommuneblomst, er en ballastplante.
Hvis du ser godt etter når du spaserer på øya, vil du kanskje finne den. La den stå i fred, de fleste planter er alltid vakrest når de kan blomstre på sitt voksested.

Ballastplanten murtorskemunn

Ballastplanten murtorskemunn trives i skrinn jord, gjerne i mursprekker og i veikanter.