Gjestehuset – det staselige bygget ved siden av hovedhuset på Furøya – har lenge lidd under en lekk takkonstruksjon. Men nå er taket fikset og mye annet er også både fikset og restaurert etter alle kunstens regler. Snart kan Aust-Agder Turistforening ta i bruk gjestehuset med inntil 18–20 sengeplasser.

Froland Bygg ved Espen Eikemo har gjort en fantastisk jobb med å legge nytt tak på gjestehuset. Sammen med kollega Nico Matews og lærling Sander Solheim har de gjort en svært grundig og forskriftsmessig jobb. De startet med å ta ned de gamle 1800-talls taksteina, så ble de gamle lektene revet. Tilstanden på materialene ellers var bra, men det ble besluttet å legge ny rupanel på tvers av de gamle takborda, før ny underpapp ble lagt. Så var det å montere nye lekter og sløyfer – i kjerneved (malmfuru). Her er det med andre ord ikke snakk om trykkimpregnerte materialer. Taket repareres etter gamle håndverksprinsipper både hva teknikk og materialvalg gjelder. De gamle glasserte taksteinene fra tidlig 1800-tall, ble lagt på plass, og taket framstår som før, men helt nytt og 100% tett. Nye vannbord og vindskier er også montert.

I tillegg er takrennene tatt ned, lappet og sveiset hos Bøylestad og Moen, og montert igjen. Rekkverkene er restaurert og tre nye dører, spesialbygget etter gammel type, er satt inn i fasaden.

På grunn av huskonstruksjonen var det ikke enkelt å sette opp stillas for forskriftsmessig sikring under arbeidene. Snekkerne måtte derfor arbeide med fullt sikringsutstyr.

Froland Bygg ved Espen Eikemo og Nico Matews har bodd på Furøya mens de har satt i stand gjestehuset.

Froland Bygg ved Espen Eikemo og Nico Matews har bodd på Furøya mens de har satt i stand gjestehuset. Foto: Asbjørn Aanonsen.

I gjestehuset innredes to etasjer med gjesterom med kjøkkenavdeling, stue og bad i hver etasje i tillegg til soverom – totalt 18–20 sengeplasser. I toppen av stillaset kan vi skimte lærling Sander Solheim, som fikk mye praktisk erfaring fra tradisjonsrikt tømrerarbeid. Foto: Asbjørn Aanonsen.